Wie is er bang voor klassieke muziek?

 

 

Kinderconcerten voor Durfals en Angsthazen!


Het concept
Regisseur Margrith Vrenegoor ontwikkelde samen met componist Toek Numan, filmer Peter Claassen en presentator Eric Robillard een serie jeugdconcerten voor symfonieorkesten, muziek ensembles of koren en leerlingen van de basisschool. De leerlingen van de basisschool nemen actief deel aan deze concerten. Ze zingen, spreken ritmisch teksten, ze klappen. Ze maken een geluidsdecor, doen body percussie en ze bewegen op de muziek.

Participeren
Door de leerlingen op vele manieren actief en heel direct bij het concert te betrekken wordt deze ontmoeting met symfonische muziek een ontdekkingsreis. Een ontdekkingsreis die leerlingen, hun ouders en docenten laat kennismaken met een nieuwe wereld en met de kracht van het samen muziek maken. Doel van deze projecten is  om een brug te slaan tussen de belevingswereld van de kinderen en de wereld van de (klassieke) muziek.

 

 


Deze projecten zijn ontwikkeld in opdracht van o.a. Het Koninklijk Concertgebouw, Het Radio Filharmonisch Orkest, TROS, Het Nederlands Symfonieorkest, het Gelders Orkest, Holland Symfonia, het Residentie Orkest, het Asko Schonberg Ensemble en het Groot Omroepkoor.

Voorbereiding in de klas
Het kan met groepen kinderen van 100 tot 1200 kinderen worden uitgevoerd. De leerlingen worden op school in 5 lessen voorbereid op het concert. De lessen worden gegeven door de klassendocent.

Alle handelingen en liedjes staan op dvd/cd, zodat ook docenten zonder enige muzikale vaardigheden dit project in de klas goed kunnen voorbereiden.

Voorafgaand aan het project geeft desgewenst de presentator een training aan de klassendocenten.